AVATAR

Hur går det till?

Vem söker vi?

Vi söker dig som blir nervös eller ängslig inför situationer där behöver tala inför folk, och dig som av rädsla undviker dessa situationer mer eller mindre.

Osäker på denna studie är rätt för dig? Tveka inte att anmäla dig ändå!  Utifrån dina enkätsvar kan vi avgöra ifall detta är rätt studie för dig att delta i.

Du behöver även:

  • Ha fyllt 18 år.
  • Vara beredd att resa till Stockholms universitet vid ett tillfälle (sessionen tar 30 minuter).
  • Vara beredd att svara på några formulär på nätet en vecka efter behandlingen. 
  • Tala och förstå svenska.

Du kan inte delta i studien ifall du:

  • Har påtagliga nedsättningar i syn- eller balansorgan som gör att du inte kan uppleva Virtual Reality fullt ut. Ifall du kan uppleva 3D på bio så kommer VR inte heller att vara något problem: alltså, ifall du kan se 3D på bio kan du vara med i studien.

Hur går det till?

  1. Läs igenom instruktionerna och fyll i intresseanmälan via nätet.
  2. En bedömning av lämplighet görs automatisk utifrån dina svar. Om vi tror att detta är rätt studie för dig kommer du direkt i intresseanmälan att kunna boka in en tid för sessionen (30 minuter i lokaler på Stockholms universitet) där du får pröva på att utföra olika sorters talövningar inför en virtuell publik. Dyk helt enkelt upp på avsatt tid för att genomföra denna del av studien! Att genomföra talövningar, även inför virtuell publik, kan upplevas som lite jobbigt, men forskningen visar övertygande att det bästa sättet att komma över sin rädsla är att möta den -- i små, kontrollerade steg i en säker miljö, precis som vi gör i denna studie.
  3. En vecka efteråt svarar du återigen på några frågor via ett nätformulär. Du som önskar har därefter möjlighet att direkt påbörja ett nätbaserat självhjälpsprogram för talängslan.

Studien är granskad och godkänd av regionala etikprövningsnämnden i Stockholm.

Hur fungerar VR?

Virtual Reality-teknik (VR) skapar upplevelsen av att vara närvarande i en virtuell (datorgenererad) värld. Detta uppnås genom att stänga ut den verkliga världen med hjälp av ett headset som täcker ögonen med två skärmar som simulerar djupseende och är interaktiva till huvudrörelser, vilket låter dig se dig omkring i den virtuella världen. Ljud är en annan viktig del av upplevelsen. Denna till synes enkla teknik skapar en närvarokänslan som är ofantligt mycket bättre än vad som kan uppnås framför en vanlig skärm. VR-teknik har i över 20 år använts för att bedriva olika typer av psykologisk behandling och detta har i meta-analyser visat sig vara väldigt effektivt.

 

  Jag vill anmäla mig till studien!