TAVRE

Om studien

Upplägg

I studien undersöks olika varianter av ett virtuellt scenario som kan användas till att behandla höjdrädsla. Du kommer att slumpas till en av fyra sådana varianter, men vi förväntar oss att alla är effektiva i att minska höjdrädsla: det finns således ingen "placebo" i denna studie. Vi använder modern VR-utrustning som tillåter dig att både se dig omkring, och faktiskt gå omkring i en fängslande, verklighetstrogen virtuell värld.

Studien består av fem delar:

 1. Anmälan och frågeformulär via nätenkät.
 2. En 30 minuter långt pass, i lokaler på Stockholms universitet, där du får pröva på att möta din rädsla i ett virtuellt höjdscenario med hjälp av VR.
 3. En vecka senare besvarar du några frågor igen via nätenkät. 
 4. Du som besvarar dessa frågor får tillgång till en digital självhjälpsbok för höjdrädsla och ett digitalt biopresentkort.
 5. Tre månader efter detta besvarar du några frågor igen via nätenkät.

Du anmäler ditt intresse att delta att klicka på länken i menyn till vänster och besvara det nätbaserade frågebatteri som du skickas till. Utifrån dina svar på detta frågebatteri gör vi en bedömning om detta är rätt behandling för dig och återkommer inom några dagar med besked. Du som bedöms lämplig för studien får då en länk till ett bokningssystem där du kan boka in dig på ett behandlingspass. Detta pass sker i lokaler på Stockholms universitet. Mer information om lokal får du i bekräftelsemejlet.

Vem söker vi?

Vi söker dig som:

 • Är rädd för höjer, oavsett om det medför problem i vardagen eller inte. Osäker på om du är tillräckligt rädd? Anmäl dig ändå -- vi gör bedömningen!
 • Inte har några andra allvarliga psykiska besvär som bäst behandlas inom vården
 • Är minst 18 år gammal och bosatt i Sverige
 • Inte har någon nedsättning i syn som hindrar VR-upplevelsen (kraftig skelning, kraftig synnedsättning på ena ögat). Om du uppleva 3D-effekter på 3D-bio är det inga problem!
 • Inte har någon annan pågående psykologisk behandling under hösten
 • Om du tar medicin mot psykiska besvär behöver dosen ha varit stabil de senaste tre månaderna