0

DEA-studien

Det handlar om dig.

Är du ofta nedstämd, ledsen eller orolig? Det är tungt att bära ensam.
Forskningsstudien DEA ger psykologisk behandling till dig som är 15-19 år.
Du får stöd och råd av en psykolog via chatt, webbcam eller mejl, och gå ett behandlingsprogram som hjälpt många med nedstämdhet och oro. Det kostar inget att vara med och du kan bo varsomhelst i Sverige.

Vi har stängt anmälan och tackar för intresset våren 2015! Håll utkik efter forskningsstudier på www.studie.nu

 

Behandlingen DEA har tagits fram av forskare och psykologer från Linköpings Universitet. Den baseras på en psykologisk metod som heter Kognitiv beteendeterapi (KBT).
KBT är ett sätt att behandla nedstämdhet och oro som fungerar för många. 
Vi som arbetar med DEA-studien är legitimerade psykoterapeuter, legitimerade psykologer eller psykologer under utbildning.
Vi har tystnadsplikt enligt Hälso- och sjukvårdslagen
.

 
 
 

Kort om DEA

Egen psykolog

Du som deltar i DEA-studien får stöd och hjälp av en psykolog via chatt, webbcam eller mejl.

KBT

Du får läsa texter och göra övningar som baseras på en psykologisk behandlingsmetod som heter kognitiv beteendeterapi (KBT).

Kostnadsfritt

Det kostar ingenting att vara med i DEA, eftersom du hjälper vår forskning genom att svara på frågeformulär innan och efter behandling.

8 veckor

Du ska vara beredd att lägga ned tid på behandlingen som håller på i 8 veckor. 

Hela Sverige

Behandlingen sker över nätet så du kan vara med var du än bor.

Vanliga frågor

Vad innebär det mer att vara med? Läs våra svar på vanliga frågor nedanför!

 

Vanliga frågor

 

Här kan du läsa svar om vad som gäller när du är med i DEA. Vill du veta mer detaljer om själva behandlingsveckorna så kan du läsa under menyfliken ”Så går behandling till".
Har du en fråga som inte står med, mejla till dea@iterapi.se Vi läser varje dag!

 

Är jag anonym?

Du som är 15 år eller äldre behöver ingen underskrift från förälder. Men du kan inte vara anonym för din behandlare. Du kommer att få fylla i frågeformulär om vem du är och hur du mår innan behandlingen börjar. Men all information om dig och att du går i behandling stannar mellan dig och oss. Dina uppgifter är sekretesskyddade. Det betyder att vi inte kan dela dina uppgifter med någon annan. Enligt lag så finns det vissa undantag där vi behöver kontakta en förälder. Läs om det under ”Om det blir akut".

Frågor innan behandling

Innan behandling så kommer du att få svara på frågor om dig själv, hur du mår och din situation. När du registrerat dig får du svara på frågeformulär på den här webbsidan, det är ganska många frågor. Du behöver inte uppleva alla problem som vi frågar efter för att kunna vara med i studien!
Exempel på frågor:  

  • Namn, ålder, adress, personnummer – så vi vet vem du är och kan behandla dig.
  • Antal syskon, stad, vem du bor hos, är föräldrar skilda, mår någon annan i din familj psykiskt dåligt – uppgifter som samlas in för forskning
  • Mejl, mobilnummer - du behöver en mejladress för att kunna logga in på DEA. Mobilnr är för våra telefonfrågor.
  • Hur mycket och hur ofta du är ledsen, orolig och har andra problem – för att vi ska kunna hjälpa dig så bra som möjligt
  • Om du tar mycket droger – är du drogberoende så är det svårt för oss låta dig delta i studien

 

Telefonfrågor

Verkar DEA passa dig utifrån vad du fyllt i frågeformulären, så är nästa steg att vi ringer till dig och ställer frågor om ditt måendeVi följer en färdig text, och alla som vi ringer får svara på exakt samma frågor. Det tar ca 20 min. Känns det nervöst? Tänk på att:

  1. Först ringer vi och frågar vilken tid du kan svara på frågor. Sedan ringer vi tillbaka den tiden. Vi kommer alltså inte ringa och stressa dig och kräva att du kan svar på frågor direkt.
  2. Frågorna är gjorda så du kan svara ja eller nej. När vi inte riktigt förstår så kommer vi att be dig beskriva lite mer.
  3. Den som ringer dig är van vid alla typer av svar och du behöver inte vara orolig för att dina svar är fel, konstiga eller pinsamma. Du kan inte svara fel och ingen kommer att bli arg, besviken eller tycka att du är konstig.

Vad händer med mina svar?

Vi kommer att presentera hur det gick i studien för forskare. Men då beskriver vi med statistik. Man ser alltså inte vilka personer som varit med. I studien använder vi chatt. Chatt-texter kan komma att användas i forskning. Men då raderar vi allt som kan kopplas till en person! Som namn och personliga uppgifter.

Varför måste vi veta så mycket?

Dina svar hjälper oss mycket i vår forskning att göra DEA bättre för ungdomar. Därför är dina svar jätteviktiga – hur du än mår och om du tycker behandlingen är jättebra eller sämst. Det viktiga är att du är så ärlig som möjligt. Ingen kommer bli ledsen, upprörd eller arg över dina svar. Du kan inte tycka fel!

Vad är KBT för behandling?

DEA baseras på en psykologisk metod som heter kognitiv beteendeterapi (KBT). I KBT arbetar vi med dina tankar och vad du tror om dig själv. Våra egna tankar påverkar mycket hur vi mår. I behandlingen arbetar vi också med vad du gör. Alltså dina aktiviteter. Det är samma sak här, vad vi gör påverkar mycket hur vi mår. Utifrån vad du berättar om dig själv så kommer du och din psykolog att undersöka vad som är bättre och sämre för dig. Sedan arbetar ni tillsammans för att det ska bli mer av det som får dig att må bra. 
 

Vem är det som behandlar?

Din behandlare är psykologkandidat som går sista terminen på psykologprogrammet. Läs mer under menyfliken “om oss”. 

Måste jag berätta allt?

Nej. Vi kan inte tvinga dig att svara på frågor eller att säga någonting du inte vill. Men vi hoppas att du vågar vara ärlig. Vi kan hjälpa dig bättre då. Om du tycker att det känns svårt att prata om dina problem så kan du välja att chatta istället för webbcam. När det gäller frågorna innan behandlingen – då behöver du svara på allt för att kunna vara med i DEA.

Går det att avbryta?

Det är helt frivilligt att vara med i DEA. Vill du avbryta din anmälan på nätet, sluta fylla i frågor. Vill du avbryta telefonintervjun, så säg det. Du kan också sluta behandlingen när du vill. Vi hoppas såklart att du kan vara med i hela behandlingen, det hjälper mer. Om du slutar så måste du berätta att du slutar (mejla, chatta). Säger du inte till så kommer vi att försöka kontakta dig och fortsätta be dig fylla i frågor.
 

Kan jag säga vadsomhelst?

Ja det får du gärna göra. Det kan vara svårt, pinsamt, obehagligt, nervöst och så. Men på att om du berättar så slipper du bära allt tungt själv, och kan få hjälp av din behandlare att se hur du kan klara din situation bättre. Ofta så får du också veta att du inte är ensam i världen med dina problem. Är du orolig för att vi ska berätta för dina föräldrar så läs om det under rubriken ”Om det blir akut”.

Om det blir akut?

Att du är med i DEA är mellan dig och oss. I speciella fall så säger lagen att vi måste berätta för dina föräldrar (om du är under 18 år). Det är när vi får veta att du mår så dåligt att det är fara för ditt liv eller att andra gör olagliga saker mot dig eller någon annan. Det är dina föräldrar enligt lagen har ansvaret för dig och de måste då få veta. Blir det en sån situation, då ringer vi alltid först till dig. Sen tar vi kontakt med dina föräldrar och berättar att du mår dåligt och berättar vad de och vi behöver göra åt det.  
 

Kan behandlingen vara skadlig?

Vi känner inte till några speciella risker med den psykologiska behandling som du kommer att få. Vi vet att den hjälper många som är ledsna och oroliga att må bättre. Vi vill uppmuntra dig att ta chansen att få hjälp med din situation så du slipper bära allt ensam!

 

 

Vem kan vara med? 


För att vara med i DEA så ska du:

  • Vara mellan 15-19 år när behandlingen börjar i februari 2015. 
  • Ha en smartphone, en dator med internet och en mejladress
  • Kunna läsa 5-10 sidor text i veckan och ha kontakt med din behandlare varje vecka.
  • Ha tid för att göra de övningar som ingår i behandlingen
  • Om du har en mac-dator så behöver du använda webbläsaren Google Chrome när du är inloggad i DEA.

 

Är du med i DEA så kan du inte samtidigt:

  • Vara med i en annan psykologisk behandling för nedstämdhet eller oro.
  • Ha en psykossjukdom eller bipolär sjukdom, eller ta droger.

 

Så här går behandlingen till

  • Frågeformulär online & telefonfrågor

  • Lottning till DEA eller kölista

  • Posta ett intyg på att du vill vara med till oss

  • Behandling i DEA i 8 veckor

  • Frågeformulär online & telefonfrågor

  •  

Lottning och intyg

Utifrån dina svar på frågeformulär och i telefon så kommer vi bedöma om DEA passar för dig. Om nej så kontaktar vi dig. Blir svaret ja så kommer du med i DEA-studien. Det första som händer är att du då lottas till behandling eller till en kölista. Hälften av deltagarna i DEA får behandling och hälften kölista. Är ni 100 personer får alltså 50 personer behandling direkt. Blir du lottad till behandling så behöver vi ett underskrivet intyg från dig att du vill vara med. Det finns som PDF och du skriver under det och skickar med post till oss. 

Hur behandlingen går till

Behandlingen pågår under 8 veckor. Under dessa veckor kommer du att få ett kapitel att läsa varje vecka. Varje kapitel innehåller text och övningar. Varje vecka har du kontakt med din psykolog via chatt, webbcam eller mejl. Du kan berätta om din situation för psykologen och utifrån hur du har det nu arbetar ni gemensamt för att hitta saker som kan få dig att må bättre. Läs mer om vilka som är behandlare i studien under rubriken Om oss. 


DEA kräver tid och engagemang. Din psykolog ger dig stöd och råd, men vi förväntar att du är med och läser texter och gör övningar. Detta eftersom vi vill att du ska lära dig strategier och tekniker som är användbara även efter DEA. Om du inte har tid för detta i ditt liv just nu är det bättre att vänta med att anmäla sig, eftersom ett halvhjärtat försök riskerar att kännas som ett misslyckande. Men vill du verkligen göra ett försök, då tror vi att DEA kommer att hjälpa dig till ett bättre mående och ge dig verktyg som kan hjälpa dig att må bättre även i framtiden.

Att vara med i DEA kostar ingenting.

 

Om oss

 
 
  • Naira Topooco

  • Doktorand i klinisk psykologi, Projektledare

  • Mer info
 
  • Thomas Eriksson

  • Leg. läkare, specialist i allmänpsykiatri

  • Mer info
 
  • Gerhard Andersson

  • Professor, leg. psykolog

  • Mer info
 
  • Lise Bergman Nordgren

  • Fil.dr, leg. Psykolog

  • Mer info
 
  • Maria Zetterqvist

  • Leg psykolog, leg psykoterapeut, Ph.D.

  • Mer info
 
  • Matilda Berg

  • Psykologkandidat, behandlare i DEA

  • Mer info
 
  • Sofie Johansson

  • Psykologkandidat, behandlare i DEA

  • Mer info
 
  • Ella Radvogin

  • Psykologkandidat, behandlare i DEA

  • Mer info
 
  • Lina Liljethörn

  • Psykologkandidat, behandlare i DEA

  • Mer info
 
  • George Vlaescu

  • IT-administratör

  • Mer info

 

Anmälan

Vi har stängt anmälan och tackar för intresset våren 2015! Håll utkik efter forskningsstudier på www.studie.nu

 

 

  • 1. Kolla att du uppfyller kraven i "Vem kan vara med?"

  • 2. Registrera dig och få ett login

  • 3. Svara på frågeformulär. Det tar ca 15-40 min. Du kan pausa och fortsätta senare

  • 4. Vi tittar på dina svar och kontaktar dig

  •  

 

 

 

 

 

Villkor

Texterna här under beskriver regler för att genomföra vår forskning, och hur vi skyddar och använder dina uppgifter.

Etik

Studien är godkänd av Etikprövningsnämnden. Ditt deltagande är frivilligt och du kan när som helst avbryta. Dock förutsätter vi att du vid eventuellt avbrott meddelar oss detta så att vi kan ta bort dig ur studien. De uppgifter som samlas in från dig behandlas under sekretess och ingen obehörig kommer att kunna ta reda på att du deltagit eller urskilja någon enskild individ i vår rapportering. Resultat kommer att presenteras i avidentifierad form och i huvudsak beskrivas på gruppnivå. Om du är intresserad kan du få en sammanfattning av resultaten samt kopior på publicerade artiklar så ska du mejla vår forskningsledare Gerhard Andersson, professor, leg. psykolog, Linköpings universitet.

Personuppgiftslagen

Vi samlar in uppgifter om ditt namn, ålder, adress, civilstånd, utbildning, samt dina svar på frågeformulären. Du avgör själv om du vill lämna några uppgifter till oss. Uppgifterna kommer endast att behandlas av oss inom forskargruppen. All resultat har sekretess (är skyddade). Ingen utomstående kommer att veta att du deltagit eller kunna se hur just du svarade. Du har enligt 26 § personuppgiftslagen (1998:204) rätt att gratis, en gång per kalenderår, få besked om vilka personuppgifter om dig som vi behandlar och hur vi behandlar dessa. Du får uppgifterna genom att skicka en skriftlig och underskriven ansökan till oss. Du har också rätt att enligt 28 § personuppgiftslagen begära rättelse i fråga om personuppgifter som vi behandlar om dig.

Personuppgiftsansvarig för denna studie är Linköpings universitet med kontaktperson Gerhard Andersson, professor, leg. psykolog, Linköpings universitet.

 

Säkerhet

Du fyller i frågeformulär och går i behandling i DEA via ett krypterat kontakthanteringssystem. Du kan använda din vanliga mejladress för att logga in. Men om du känner dig osäker om säkerheten så rekommenderar vi dig att skaffa en gratis e-postadress hos t ex ”Cyber-rights”. Adressen är: www.cyber-rights.net. All e-post du skickar från Cyber-rights är krypterad och kan inte spåras till dig.

Slutet kontaktsystem

Till din mejladress så kommer vi bara att skicka påminnelser om att träffa behandlare och fylla i formulär. Inget annat. Skulle det vara någon mer känslig information, så som återkoppling på dina svar på frågeformulär, så kommer du att få logga in på DEA för att läsa. Du får ett meddelande till din e-postadress om att du har ett väntande meddelande i DEA, men inte vad det står i meddelandet.

Starkt lösenord

Du loggar in i DEA med din anonyma "deltagarkod" och ett starkt lösenord som du väljer själv. För att säkerheten ska bli extra god använder vi även unika engångskoder som skickas med SMS när du ska logga in. Skulle du tappa bort din deltagarkod eller lösenordet kan du få ett nytt mejlat till dig eller skickat via SMS.

Cookies

Den här webbplatsen innehåller så kallade cookies. Enligt lagen om elektronisk kommunikation ska alla som besöker en webbplats med cookies få information om detta. Klicka här för att lära dig mer om cookies!

Ikoner är skapade av Freepik, Designmodo, Elegant Themes, Sarfraz Shoukat, Situ Herrera, SimpleIcon, Icons8 från www.flaticon.com